Materialinformation

Det finns mängder av olika garn där ute i olika material och kvalitéer, men vad är skillnaden och vad ska man då välja?

Vi satt ihop en liten guide till dig där vi berättar vilka egenskaper de olika material har, allt för att hjälpa dig att välja.

Alpacka

Alpackan är ett lamadjur från Sydamerika. Fiberna i alpackans päls är långa och glansiga och garnet blir oerhört mjukt och varmt.

Bomull

Bomull kommer från en planta och är ett av det tidigaste kända textilfibrer. Bomull absorberar fukt lätt och torkar snabbt vilket bidrar till en kylande effekt. Det gör också att bomullen är starkare när det är vått än när det är torrt, därför är bomull enklare att tvätta än många andra material. Men bomull är inte heller lika elastiskt som t.ex. ull  vilket gör att det finns en risk att garnet töjer sig.

Ull

Garn som spinns av fårull är varmt och slitstarkt. Det har en fantastisk egenskap av att värma när det är kallt och svalka när det är varmt. Det är tack vare ullens naturliga lockighet som förhindrar garnets fiber är att pressas samman för tätt, istället skapas ett luftrum som bildar en isolerande vägg i stickningen. Ull absorberar lätt upp vatten vilket gör garnet lätt att färga och utbudet av färger blir stort.

Syntetfibrer

Syntetfibrerna kom till i varubristen under andra världskriget och har ett varierande rykte hos oss stickare. Garnerna är lättskötta, billiga och de töjer sig inte, men samtidigt är de dåliga på att ta upp fukt vilket gör att de känns varma och fuktiga att ha på sig.

Blandade material

Det är inte ovanligt att man blandar två olika material för att få fram ett garn som innehåller de bästa egenskaperna hos de olika fibrerna.

Bomull och syntetfiber:  ökar elasticiteten och minska vikten i garnet.
Bomull och ull: ett mjukare och varmare garn.

 

Tillbaka till toppen