Tvättråd

Att ett stickat plagg sköts rätt är det viktigaste när det kommer till plaggets livslängd. Olika material behöver olika typer av vård och vårt tips är att du alltid sparar banderollen som sitter om garnet, där står det de tvätt-och skötselråd som krävs för just det garnet.

Vill du veta mer om olika garnmaterial kan du läsa våran guide.

Här är några av våra vanligaste tvättsymboler:

tvättsymboler

Handtvätt

De allra flesta stickade plagg mår bäst av att tvättas för hand, använd då svalt eller ljummet vatten.  Temperatur ska vara den samma på både tvätt – och sköljvattnet.

Häll upp vattnet i en stor balja och blanda i tvättmedlet. Tänk på att tvätta ett plagg i taget och byt ut vattnet mellan tvättarna.

Lägg i plagget så plant som möjligt i baljan och pressa det upp och ned.
Du ska inte vrida, snurra eller gnugga det stickade plagget under tvättningen!

Maskintvätt

Var försiktig med att tvätta stickat i maskin.
Det finns garner som ska klara maskintvättar, dessa ska vara markerade med ”superwash”.
Använd maskinens fintvätts- eller ullprogram och tvätta med kalltvatten.

Torkning

Ett stickat plagg behöver torkas så fort som möjligt efter det tvättats. Få ut så mycket vatten som möjligt genom att rulla plagget i en frottéhandduk, du kanske kommer behöva upprepa detta i fall plagget fortfarande bär mycket vatten.
Lägg sedan ut plagget så plant som möjligt på en absorberande handduk för att torka helt.

Tips:

  • Det brukar dröja innan tröjor i ull ser smutsiga ut. Du kan tvätt bort enskilda fläckar med en mild tvål-och vattenlösning istället för att regelbundet tvätt hela plagget.
  • Den vanligaste anledningen till att ett stickat plagg krymper eller filtar sig är friktion, gnuggning eller högvärme vid tvättning.

 

Tillbaka till toppen